Geschiedenis van het FPGV

Geschiedenis van het FPGV

Het Feministisch Platform tegen Geweld tegen Vrouwen (FPGV) zag het licht in januari 2015. Destijds bestond er nog geen nationale structuur die was toegewijd aan het gendergerelateerd geweld in België. De eerste vergadering bracht ongeveer twintig feministische organisaties samen, wat de geboorte van het FPGV markeerde.

Gedurende haar eerste jaar werkte het Platform aan de gezamenlijke opstelling van zijn manifest, een document waarvan de ondertekening een voorwaarde werd voor lidmaatschap van het platform. Deze stap was essentieel, omdat de feministische beweging in België verdeeld was, zowel taalkundig als qua benaderingen om geweld te bestrijden. Het doel was om een gemeenschappelijke taal te vinden en samen het kader te definiëren waarbinnen het FPGV zou opereren, een co-creatieproces dat zowel rijk als complex was.

In de loop der jaren heeft het Platform verschillende significante acties ondernomen. Onder hen werd een petitie gelanceerd tegen de komst van Julien Blanc, een “pick-up artist” die seksistisch en racistisch advies gaf over het verleiden van vrouwen. Het FPGV stuurde deze petitie naar de burgemeesters van steden waar Julien Blanc naartoe zou gaan, met de nadruk op het feit dat zijn toespraken in strijd zouden zijn met de Belgische wetgeving tegen seksisme. Hoewel beleidsmakers geen standpunt innamen, leidde de druk vanuit de samenleving tot de annulering van verschillende van zijn evenementen, zowel in België als daarbuiten.

Het Platform reageerde ook krachtig op de stopzetting van de financiering van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, waarbij deze beslissing werd bekritiseerd in het kader van de ratificatie van het Verdrag van Istanbul. Het schrappen van banen en budgetten, gekoppeld aan de nieuwe verantwoordelijkheden van de regering, wekte sterke bezorgdheid.

Bovendien lanceerde het Platform in 2017 de blog StopFeminicide, die feminicides in België registreert en een essentiële rol speelt in pleitbezorging en bewustmaking rond geweld tegen vrouwen. Deze blog plaatst de kwestie van gendergerelateerd geweld weer centraal in mediadebatten en politieke discussies, hoewel geweld tegen vrouwen niet beperkt is tot alleen feminicides.

Begin 2017 hebben de leden van de verenigingen voorgesteld om een nationale manifestatie te organiseren ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, op 25 november. Deze initiatief beoogde de manifestatie open te stellen voor deelname van de bredere middenveld. Zo ontstond het Mirabal-platform, dat zich uitsluitend bezighoudt met het organiseren van de nationale manifestatie elk jaar sindsdien.

In 2021, dankzij een nieuwe subsidie van de Fédération Wallonie-Bruxelles, werd een nieuwe coördinatrice aangesteld voor het Platform en werden de activiteiten hervat.