Intersectionaliteit
In het Platform hanteren we een zogenaamde ‘intersectionele’ benadering.
Intersectionaliteit verwijst naar de manier waarop men bij de analyse van genderongelijkheden rekening houdt met de situatie van mensen die tegelijkertijd verschillende vormen van discriminatie ervaren (racisme, validisme, klasse, queerfobie, transfobie, religieuze discriminatie, enz.). Door deze diverse dimensies te integreren in een gegeven context, streeft intersectioneel feminisme ernaar om alle vrouwen, in al hun diversiteit, op te nemen en een stem te geven.
Dit concept heeft een essentiële rol gespeeld in de evolutie van feminisme naar een meer gediversifieerde en inclusieve beweging. De term ‘intersectionaliteit’ werd voor het eerst geïntroduceerd in 1989 door Kimberlé Crenshaw, een Amerikaanse zwarte feministe, om te beschrijven hoe vrouwen met een andere etnische achtergrond te maken hadden met meervoudige vormen van discriminatie vanwege hun gender en etniciteit. Het is belangrijk op te merken dat het idee achter het concept al lange tijd bestond en door veel mensen met een andere etnische achtergrond vóór 1989 werd geformuleerd en theoretisch werd onderbouwd, zoals Awa Thiam en het Combahee River Collective, en eerder Sojourner Truth, Anna J. Cooper, of Patricia Hill Collins.
Vrouwen die transgender zijn, met een handicap, van een andere etnische achtergrond, migranten of afkomstig zijn uit andere gemarginaliseerde groepen zijn vaak uitgesloten van traditionele feministische verhalen en strijd. Deze uitsluiting is met name terug te vinden in wat wordt genoemd ‘wit feminisme’, dat zich voornamelijk richt op de ervaringen van blanke en Westerse vrouwen en zo de realiteiten van alle andere vrouwen negeert. Deze uitsluiting wordt ter discussie gesteld door het concept van intersectionaliteit, dat de unieke uitdagingen benadrukt waarmee deze vrouwen worden geconfronteerd, en pleit voor een meer inclusieve benadering. Het gaat niet alleen om de erkenning van deze diverse identiteiten, maar het nodigt ook uit tot solidariteit en samenwerking tussen bredere feministische bewegingen.
Het Platform is vastberaden in zijn intersectionele feministische benadering. In ons dagelijks werk streven we ernaar de onderlinge verbindingen tussen verschillende vormen van discriminatie te erkennen en te begrijpen, evenals hun systemische aard. Dominante systemen overlappen en versterken elkaar: men kan het ene niet ontmantelen zonder het andere in overweging te nemen. We erkennen ook het belang van het uitdagen van stereotypen, privileges en vooroordelen met betrekking tot gendergeweld, om een veiligere en egalitaire omgeving te creëren voor alle vrouwen.
Daarom is onze toewijding duidelijk: we laten niemand achter. De strijd tegen gendergeweld en voor gelijkheid kan alleen compleet zijn als rekening wordt gehouden met de ervaringen van alle vrouwen. We streven naar een samenleving zonder geweld, inclusief, respectvol voor diversiteit, rechtvaardig en gelijkwaardig.